Orahovac

iamge background

Orahovac – Oravvac ili Oraovac, kako ga lokalno stanovništvo naziva, malo je ribarsko naselje sačinjeno od dvadesetak plaža i velikog broja uzgajališta školjki. Nalazi se između dva zalivska dragulja u baroknom stilu – Kotora i Perasta. Ovi gradovi muzeja nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Nedaleko je i Risan – najstariji grad Boke, koji postoji još od trećeg vijeka prije nove ere. Sve ove destinacije smještene se na razdaljini od 3 do 10 km.

image

Orahovac u prosjeku ima 240 sunčanih dana, dok kupačka sezona u prosjeku traje 200 dana u godini. More tamno plave boje, kristalno je čisto sa niskim procentom saliniteta zbog mnogobrojnih podvodnih dotoka planinskih izvora.

Voda je izuzetno čista i relativno mirna, zbog čega je vidljivost 36-58 metara, što Orahovac čini savršenim mjestom za plivanje, ronjenje, skijanje na vodi i pecanje.

Geografski položaj naselja sjevero-zapad – jugo-istok obezbjeđuje da je mjestašce okupano prvim zracima jutarnjeg sunca.

To je i razlog zbog kojeg je ovo mjesto, još od davnina, veoma pogodno stanište kako za ljude tako i za specifično bilje i drveće, poput čudesnog 500 godina starog hrastovog drveta – Medunac, koje je zaštićeno kao prirodni spomenik.

Među brojnim spomenicima koji svjedoče o tradiciji malog naselja je i crkvica Svetog Đorđa iz XV vijeka.

Poput oraha, koji se smatra svetinjom u mnogim religijama, a simbol je i plodnosti, izlječenja, snage, ovo malo ribarsko naselje nalazi se na mjestu gdje se srijeću more i kopno, ispod visokog grebena u malom polukružnom zalivu, čime pruža osjećaj sigurnosti, komfora i ljepote.

Posebna pogodnost koju pruža Crna Gora je mala udaljenost morske obale od visokih planina. Ujutro se možete probuditi na moru, ručati na obali Skadarskog jezera, i uživati u večernjoj šetnji po crnogorskim planinama. Bićete fascinirani činjenicom da je Orahovac na 0 do 150 km udaljenosti od prirodnih ljepota mora, planina, jezera, visoravni i šuma.

Ovo je pravo mjesto i za sve one zavisne od adrenalinskih sportova kao što su skijanje, rafting mountain biking, paragliding, jer se do najvisočije planine u Crnoj Gori stiže za svega dva sata.

Hedonizam koji Crna Gora pruža, a naročito njena obala, nezamisliv je bez bogatog izbora hrane i pića.

U Orahovcu i njegovom okruženju naći ćete kvalitetne restorane u kojima se služe ne samo lokalni specijaliteti, već i mnoga internacionalna jela. Ako ipak preferirate pripremanje hrane u svom domu, sježu ribu ili školjke naći ćete u samom naselju. U Kotoru i Risnu postoje najbolje tržnice ribe i povrća na primorju, gdje gotovo svakog dana možete kupiti domaće, ekološke proizvode iz Crne Gore.